Введення в харчування омега-3 поліненасичених жирних кислот і вітаміну Е після інфаркту міокарда: результати випробування GISSI-Prevenzione. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto miocardico.

(Науковий журнал Lancet, серпень 1999р.)

ПЕРЕДУМОВИ:
Дані про користь продуктів, багатих вітаміном Е (альфа-токоферолом), омега-3 поліненасиченими жирними кислотами (ПНЖК) і їх фармакологічними замінниками доволі суперечливі. Ми досліджували вплив цих речовин у вигляді добавок на пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда.

МЕТОДИ:
З жовтня 1993 по вересень 1995 року, 11324 хворим, що нещодавно (<або = 3 місяців) перенесли інфаркт міокарда було рандомізовано призначено добавки омега-3 ПНЖК (1 г на день, к-сть=2836), вітаміна Е (300 мг на день, к-сть =2830), обидві добавки (к-сть=2830), чи жодної (контрольна група, к-сть=2828) на термін 3,5 роки. Первинними комбінованими критеріями ефективності були смерть, несмертельний інфаркт міокарда й інсульт. Аналізи для лікування було зроблено відповідно до факторного плану експерименту (двосторонній) і по групах лікування (чотиристоронній).

РЕЗУЛЬТАТИ:
Вживання омега-3 ПНЖК, але не вітаміну Е, значно знизило ризик первинного критерія (зменшення відносного ризику на 10% [95% ДІ 1-18] за двостороннім аналізом, 15% [2-26] за чотиристороннім аналізом). Такі переваги пов’язано зі зменшенням ризику смерті (14% [3-24] двосторонній, 20% [6-33] чотиристоронній) і смерті через серцево-судинні захворювання (17% [3-29] двосторонній, 30 % [13-44] чотиристоронній). Ефект від комбінованого лікування був подібним до ефекту лікування омега-3 ПНЖК для первинного критерія (14% [1-26]) і летальних подій (20% [5-33]).

ТЛУМАЧЕННЯ:
Дієтичні добавки з омега-3 ПНЖК показали клінічно вагомі та статистично значущі переваги. Вітамін Е не дав жодного результату. Його вплив на летальні серцево-судинні наслідки вимагає подальшого вивчення.